Blog
27.02.2024.

Ptice v vrtu pozimi

V hladnih zimskih dneh, ko v vrtu primanjkuje hrane, bomo ptice razveselili s postavitvijo hišice, v kateri jim ponudimo različna semena in pogače.

Najprimernejša zimska hrana za ptice so semena: sončnice, konoplja, lan, kaša, bučne pečke, proso, ajda, pšenica. V bližini okna obesimo tudi lojno pogačo, iz katere bodo ptice z veseljem zobale semena in otrobe. Pogačo lahko naredimo tudi sami. Na hišice obesimo tudi krmilne košarice, v katere damo jedrca arašidov, lešnikov in orehov, ovsene kosmiče, ostanke sira in podobno. Nagnita jabolka iz shrambe pa privoščimo kosom.

Prostor za ptičjo hišico

Preden bodo ptice začele hišico uporabljati, jo morajo videti in se nanjo navaditi. Nekatere lahko postavimo direktno na okensko polico, druge pritrdimo na kratke palice, ki jih namestimo na okensko polico. Krmilnice obešamo tudi na drevesa ali pa jih na kolu zapičimo v tla. Kol naj bo visok vsaj 1,5 do 2 m, da hišice ne bodo dosegli mački. Če po nekaj tednih hišica še vedno sameva, jo postavimo na bolj opazno mesto, kasneje pa, ko se bodo ptice nanjo navadile, jo lahko spet premaknemo na mesto od koder bo vidna tudi nam.

Tudi razgled in počitek sta pomembna

Bolj obiskane so tiste krmilnice, ki imajo v bližini drevo ali grm. S teh rastlin imajo ptice namreč boljši razgled in jih tam pogosto opazimo pred in po obisku krmilnice. Če v bližini krmilnice ni ustreznega drevesa ali grma, lahko sami postavimo različne veje ali ogolelo božično drevesce.

Različne prehranjevalne navade ptic

Sinice ob iskanju hrane pogosto skačejo po vejah in rade telovadijo naokrog po drevesih. Tako lahko dosežejo tudi prosto viseče lojne pogače in krmilne košarice. Ker se prehranjujejo z različnimi vrstami hrane, se med letom nasitijo z jagodičevjem, semeni, oreški, popki in insekti.

Ščinkavci se  prehranjujejo s semeni in so najraje v ptičji hišici. Čim višje bo stala, več ščinkavcev jo bo obiskalo.

Taščice spadajo med mehkokljune ptice in si glavnino hrane najdejo v tleh, kjer jo iščejo tudi pozimi.

Prav tako bomo pogosto našli blizu tal ali pa kar na tleh kose in drozge, zato jim hrano nastavimo na star krožnik, pod streho. Najraje imajo semena in seveda gnila jabolka. Hrano jim nastavimo na več mestih, da se med seboj ne bodo kregali.