Blog
27.02.2024.

Februar

Februarski zelenjavni vrtiček si navadno začnemo ustvarjati kar na okenski polici, mnogi pa so z njim pričeli že v januarju. Tiste rastline, ki smo jih posejali januarja, zdaj pikiramo, da stebla ne bi zrasla previsoko. Za zgodnejši pridelek lahko v februarju že nakaljujemo rani krompir. Damo ga v plitve zabojčke v prostor na svetlo mesto in na temperaturo 12-15ºC. Tisti del gomolja, kjer je največ očesc, obrnemo navzgor.

Zelenjavni vrt

Če je zemlja dovolj ogreta, lahko na zavetno mesto pod vrtno tkanino sejemo nekatere vrtnine: špinačo, pastinak, bob, lahko pa poskusimo tudi z redkvico in zgodnjim grahom. Med vrste boba posejemo špinačo in redkvico. V ogrevanem prostoru sejemo rano cvetačo in rano zelje, zgodnji korenček, zeleno, redkvico, zgodnjo solato, paradižnik, paprike, jajčevec. Koncem meseca imamo pripravljeno tudi toplo gredo, kamor prav tako posejemo zgoraj naštete vrtnine. V gredice pa lahko damo tudi v zabojčkih vzgojene sadike solate in vmes redkvico.

Sadni vrt

V toplejših dneh že pričenjamo z obrezovanjem sadnega drevja, kateremu razredčimo pregoste krošnje ter odstranimo suhe in bolne dele. Še prej pa preglejmo in si pripravimo orodje za obrezovanje. Nepogrešljive so vsekakor škarje, pozabiti pa ne smemo tudi na žago za debelejše veje in škarje z dolgo vrvico in palico za krošnje višjih dreves. Mesto, kjer smo odrezali debelejše veje zamažemo s cepilno smolo, prav tako pa zamažemo tudi ranjena mesta, ki jih je na drevju pustil mraz. S tem preprečimo vdor in okužbe s škodljivimi mikroorganizmi.

Ob koncu meseca opravimo predspomladansko škropljenje proti boleznim in škodljivcem, seveda če se je že nekoliko otoplilo. Proti boleznim uporabimo bakrove pripravke. Proti škodljivcem škropimo, ko se napnejo prvi brsti, še bolje pa, ko so brsti v fazi mišjega ušesa. O ustreznih sredstvih in njihovi uporabi nam bodo svetovali v kmetijski apoteki. Breskve in nektarine škropimo proti breskovi kodravosti.

V tem mesecu lahko tudi že pripravimo sadilne jame za drevnino, ki jo bomo sadili spomladi.

Okrasni vrt

Od enoletnic lahko na toplem v zabojčke posejemo kitajski nagelj, lobelijo, zajčke, petelinov greben, glavinec, dalije, okrasni tobak, petunije, kadulje. Izberemo tudi poleti cvetoče čebulnice, ki jih bomo sadili od marca dalje: gladiole cvetijo od aprila do septembra, dalije cvetijo od avgusta do oktobra, orjaški luk cveti že maja, modri luk in zvezdastoobli luk bosta cvetela v juniju, gomoljne begonije cvetijo od junija do oktobra, lilije bodo cvetele od aprila do septembra ...