Blog
24.05.2024.

Vaš spomladanski vodič za nakup kosilnice za travo

Pomlad je čas, ko se narava prebuja in pokaže svojo polno lepoto, vaš travnik na dvorišču ali v vrtu pa postane center družinskih srečanj in dejavnosti na prostem. Toda, da bi uživali v popolnoma pokošeni travi skozi celo sezono, potrebujete pravo kosilnico za travo.

Vrste kosilnic

Kosilnice za travo se lahko razlikujejo po različnih kriterijih. Najpogosteje se delijo glede na vrsto pogona, torej pogonskega goriva, ki zagotavlja moč. Razdelijo se lahko tudi glede na vrsto terena, na katerem nameravate uporabljati kosilnico, in način delovanja.

Tukaj so nekatere osnovne vrste kosilnic za travo in njihove značilnosti ter nameni:

Električne kosilnice

Električne kosilnice so primerne za manjše in srednje površine, njihova glavna prednost je, da so tišje, v primerjavi z drugimi vrstami kosilnic. So praktične, lahke in kompaktne ter se zelo enostavno skladiščijo, zato so idealna izbira za uporabo v urbanih okoljih. Poganja jih električni motor, ki se napaja preko električnega kabla. Če se odločite za električno kosilnico, ki se napaja s kablom, upoštevajte površino dvorišča in dolžino kabla ter morebitne ovire na travniku.

Pri uporabi električnih kosilnic katere koli vrste ni izpušnih plinov in so manj hrupne. Primerne so za manj do srednje zahtevne travnike in mestno okolje.

Motorne kosilnice

Čeprav imajo vse kosilnice motor, se izraz motorna kosilnica najpogosteje nanaša na bencinske kosilnice, točneje na tiste modele, ki jih poganja gorivo. Ta vrsta kosilnice je zelo razširjena in priljubljena, saj je primerna za košenje večjih površin, odvisno od vrste pa lahko kosijo tudi nizko grmičevje in podobno.

Motorne kosilnice poganjajo bencinski motorji, ki običajno ponujajo večjo moč v primerjavi z električnimi alternativami. Lahko so ročne ali traktorske.

Akumulatorske kosilnice

Če želite svobodo gibanja med košnjo, brez določene poti, so akumulatorske kosilnice prava izbira za vas. Ko je travnik pripravljen za košnjo, napolnite baterijo in začnite s košnjo.

Kot električne kosilnice, so tudi ti modeli odlična izbira za mestne vrtove. Ti modeli kosilnic so enostavni za uporabo in ponujajo veliko možnosti košnje.

Izberite idealno kosilnico za vse vaše potrebe

Izbira prave kosilnice ni enostavna naloga. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj osnovnih elementov, na podlagi katerih boste lahko izbrali pravo kosilnico za vas. Različne kosilnice imajo različne moči motorjev. Večja moč motorja bo potrebna za gosto travo ali neraven teren. Prav tako upoštevajte širino reza - večja širina vam bo omogočila, da hitreje opravite delo na večjih površinah.

 

Ona vam bo v veliki meri prihranila čas in zmanjšala napor. Za ljubitelje tehnologije in vse tiste, ki bi radi avtomatizirali postopek košnje, so tukaj robotske kosilnice.

 

Tip trate

Vrsta in tip trate ter teren, ki ga nameravate kositi, v veliki meri odločata o izbiri najprimernejše kosilnice. Imate majhno dvoriščno trato ali veliko posestvo? Ali je teren raven ali nagnjen? Odgovori na ta vprašanja vam bodo pomagali določiti, ali potrebujete manjšo kosilnico za raven teren ali morda nekaj z močnejšim motorjem in pogonom za manj dostopne terene.

Moč in zmogljivost kosilnice

Različne kosilnice imajo različno moč motorja. Večja moč motorja bo potrebna za gosto travo ali neraven teren. Prav tako bodite pozorni na širino reza – večja širina vam bo omogočila, da hitreje opravite delo na večjih površinah.

Praktične dodatne funkcije

Pozanimajte se o dodatnih funkcijah, ki vam lahko olajšajo delo in košnjo. To so lahko funkcije, kot so košnja nazaj, nastavitev višine reza, ipd.

Vzdrževanje in servisiranje kosilnice za travo

Ko se odpravite na nakup kosilnice, se ne pozabite pozanimati tudi o vzdrževanju. Kako jo pravilno očistiti in servisirati? Kje lahko kupite rezervne dele? To so pomembni dejavniki, ki bodo močno vplivali na dolgo življenjsko dobo vaše kosilnice.

Upamo, da vam bo ta vodič olajšal postopek izbire idealne kosilnice za vaše pomladne pustolovščine na travniku. Uživajte v sončnih dneh in popolnoma pokošeni zelenici! Za več informacij preberite, kaj vse morate vedeti, preden kupite kosilnico za travo.